Translate

ЗА ТРЮФЕЛИТЕ

Видове трюфели

Трюфелите (Tuber) са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи – черни, червени и бели, от където и наименованието “черен диамант”, което им се дава понякога.
   Според времето в което се откриват трюфелите са зимни или летни . По-ценни и скъпи естествено са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.
Класифицирането на трюфелите се прави също по големина, като по-едрите са по-ценни. Освен това се окачествяват и по качество в зависимост от едрината, нараняванията или червясването.
Най-ценното от всичко е уханието на трюфелите, техният аромат, който е специфичен за всеки различен вид. Дори е достатъчно да усетите мириса на трюфелите за да определите от кой вид са. Това го умеят единствено хората, които са навътре в този знаят, хората които са обучени за това и хората, които са виждали и сравнявали различни видове.
   Трябва да се знае също така, че има лъжливи и отровни трюфели!!!

Черни трюфели

 

Tuber brumale (Winter truffle) 

  • Зрее: От ноември до Януари  
  • Аромат: По аромат и вкус много прилича на френския.При възрастните екземпляри наподобява аромата на цвекло.  
  • Обвивка: Черно-кафяв на цвят слабо осеян с брадавици  
  • Сърцевина: Сива с дебели белезникави жили 




Tuber uncinatum (Burgundy truffle) 
  • Зрее: От септември до февруари 
  • Аромат: Напомня на лешник  
  • Обвивка: Черно-кафява,покрита с груби пирамидални брадавици
  • Сърцевина:кафеникава с мрежа от бели жилки

 
Tuber Aestivum (летен трюфел) 

  • Зрее: От Май до Септември 
  • Аромат:Леко орехов
  • Обвивка:Черен с добре изразени брадавици
  • Сърцевина:Бежова с гъста мрежа от жилки с мраморен бял цвят



Tuber macrosporum
  • Зрее: От септември до Декември
  • Аромат: Отличава се със силен чеснов аромат
  • Обвивка: Твърда,гладка без брадавици
  • Сърцевина: Тъмно-кафява с бели жили



Бели трюфели

Тuber magnatum (Italian white truffle)

  • Зрее: От октомври до декември
  • Обвивка: Кадифена повърхност и меко покритие,от тъмна сметана до бяла охра
  • Аромат:Газ метан и чесън
  • Сърцевина: Тъмна,сивкаво-жълта или червеникаво-кафява с бели нишки

Tuber Borchii (Белезникав трюфел)

  • Зрее: От януари до април
  • Обвивка:гладка повърхност,бял цвят и потъмнява когато узрее
  • Аромат: В началото аромата му е приятен след това става силно чеснов
  • Сърцевина:Първо е бяла последствив потъмнява

Няма коментари:

Публикуване на коментар